Boganmeldelser

Vejen til frihed af Nelson Mandela

9. februar 2021

Vejen til frihed af Nelson Mandela

Jeg fik anbefalet bogen her for lidt tid siden, og eftersom den faktisk allerede stod (ulæst) på min bogreol, så skulle der ikke megen overtalelse til, før jeg gik i gang.

Jeg foretrækker normalt den poetiske fantasi i skønlitteraturens verden, men jeg er nu virkelig glad for at have læst Nelson Mandelas historie. Den var vanvittig interessant, rørende og ikke mindst aktuel; her mere end 25 år efter udgivelsen kæmper verden desværre stadig med mange af de udfordringer, som bogen berører.

En barndom på landet

Historien starter helt tilbage i 1918, hvor Nelson Mandela bliver født. Første Verdenskrig er netop slut, men i Sydafrika lurer nye optøjer. Den Afrikanske Nationalkongres (ANC) henvender sig til fredskonferencen i Versailles for at gøre opmærksom på de klager, som den afrikanske befolkning har over den hvide regering. Et lille skridt på den lange rejse mod racelighed i Sydafrika.

Den politiske modstand mod regeringens undertrykkende lovgivning er så småt begyndt, men på landet hvor Nelson Mandela vokser op, lever befolkningen stort set, som de har gjort de sidste 200 år. Her bliver gamle traditioner holdt i hævd. Børnene løber barfodede omkring på stierne, flerkoneri er almindeligt accepteret, og den hvide mand er så tilpas langt væk, at de lokale næsten ikke lægger mærke til ham.

Og dog. For alle officielle poster er besat af hvide mænd, alt fra dommer til ordensmagt. Og da Nelson starter i skole opdager han hurtigt, at der er stor forskel på hvide og sorte.

Jo ældre han bliver, jo mere kritisk bliver han også over for den hvide overmagt, og snart går han fra passiv observant til aktiv demonstrant. Moralske principper om lighed og ordentlige forhold fylder hans sind, og en dag melder han sig ind i ANC. En handling, der skal vise sig at forme hans liv på godt og ondt.

Det er hans politiske arbejde i ANC, der udløser en dom om livsvarigt fængsel i begyndelsen af tresserne. Og det er ANC, der endelig kommer til magten med Mandela som præsident, da Sydafrika har sit første ikke-racebestemte valg i 1994.

Utallige uretfærdigheder

Undervejs i bogen beskriver Nelson Mandela så mange uretfærdigheder, at det gav mig kuldegysninger. Jeg vidste selvfølgelig godt, at apartheidsystemet var forfærdeligt, men jeg har aldrig nærstuderet alle detaljerne.

De sorte måtte finde sig i utallige ydmygelser og uretfærdigheder. De måtte ikke engang beholde deres afrikanske fødenavn. Så snart de startede i skole, fik de et engelsk navn – tilsyneladende fordi de hvide ingen interesse havde i at lære at udtale det oprindelige.

Og det er virkelig det mindste. Efterhånden som den hvide regering strammede grebet, blev det næsten umuligt for de sorte at leve et almindeligt liv. De blev tvangsflyttet til fattige områder med dårlige levevilkår, de måtte ikke tage bussen med de hvide, de måtte ikke stemme, og til sidst måtte de heller ikke protestere. ANC blev forbudt, og enhver form for politisk modstand blev fulgt af truslen om fængsel.

Som læser kan jeg ikke andet end at blive dybt forarget over de tilstande som herskede i Sydafrika, men bogen her er mere end det. Det er vitterligt en fortælling om en mands lange vej til frihed.

Nelson Mandela var først og fremmest en frihedskæmper. En mand, der viede sit liv til kampen for frihed, lighed og retfærdighed.

Han var også en yderst fraværende ægtemand og far, som allerede var gift med kampen.

Det er svært at sætte sig ind i, hvordan man kan vælge at være så meget væk fra sin familie, men med de mange uretfærdigheder, som han måtte stå model til, kan jeg godt se, hvorfor han lod sig opsluge af kampen.

Fra selvbiografi til safari

Ligesom da jeg læste Karen Blixens Den afrikanske farm og Solsøsteren af Lucinda Riley, fik jeg en stor lyst til at rejse til Afrika efter at have læst bogen her. Nelson Mandela beskriver landet ganske malerisk med skønne betragtninger om kuperet terræn, frugtbare dale og klare bække, der holder landskabet grønt.

Der er ikke de samme betragtninger om dyrelivet som i Mit Afrika og Solsøsteren, men naturen beskrives tilpas poetisk og detaljeret til at sætte fut i min rejsetrang og mit store ønske om at opleve Afrika.

Men altså. Du skal læse Vejen til Frihed, hvis du ligesom jeg bliver bevæget af ægte historier med ægte mennesker. Den er lidt lang til tider, men stadig virkelig god læsning, som jeg altså klart kan anbefale.

Den kan købes lige her for en sjat >>

Er du til biografier? Og kan du anbefale noget godt? Jeg kunne godt tænke mig at udforske genren lidt mere. 

Har du en ven eller to, som bare må læse det her?

Del på Facebook

Skriv en kommentar

K.B. Assenholm

K.B. Assenholm

Selvudgivende forfattertype med stor kærlighed for ord og chokolade. På bloggen her finder du skriverier om alt fra boganmeldelser, egne udgivelser, egne brølere og egne succeser.

K.B. Assenholm

danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Det er altså super hyggeligt - det lover jeg. Du får både tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ, hvis det går vildt for sig.

K.B. Assenholm

bogen der deler vandene

Min debutroman har fået masser af flotte stjerner og gode anmeldelser. Wauv altså, det gør mig simpelthen så glad! Der var også en enkelt eller to, som ikke var fan. Måske er det bare en af de bøger, der deler vandene?

følg med

Jeg poster lidt på Facebook og Instagram ind i mellem. Måske skriver jeg noget sjovt. Og måske er det virkelig kedeligt. Kig forbi og vurder selv...

K.B. Assenholm

den store hvad-vil-du-helst quiz

Jeg elsker at quizze, og derfor har jeg lavet en skør version af den klassiske hvad-vil-du-helst quiz. Vil du fx helst spise lort eller hotdogs? Måske bliver du overrasket over dit svar, når du ser valgmulighederne :-)

Danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Her får du tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ. Jeg skriver cirka en gang om ugen. Du kan selvfølgelig nemt afmelde dig, hvis det ikke var så hyggeligt som forventet.