Boganmeldelser

Blomstrende syrener af Martha Kelly

17. januar 2021

Blomstrende syrener af Martha KellyBogen her er baseret på en virkelig historie om den amerikanske kvinde Caroline Ferriday, som efter Anden Verdenskrig hjalp en række polske kvinder, der alle havde fysiske skader fra deres ophold i koncentrationslejren Ravensbrück. Også en af bogens øvrige karakterer er baseret på en virkelig person; nemlig den tyske nazist Herta Oberheuser, der arbejdede som lejrlæge under krigen.

De øvrige hovedpersoner er inspireret af forskellige beretninger, og det er helt tydeligt, at forfatteren har brug meget tid på sin research. Hun skriver selv i efterskriftet, at bogen her virkelig har været et hjertebarn, og det synes jeg tydeligt, man kan mærke. Blomstrende syrener er en meget autentisk historisk roman med en gribende historie.

Når det er sagt, så synes jeg, at bogen har et par mangler - dem kommer jeg til om lidt. 

Handlingen

Vi følger som sagt den amerikanske kvinde Caroline, som bor i New York og er en del af byens overklassemiljø. Hun arbejder på det franske konsulat og bruger en stor del af sin tid på velgørenhedsarbejde. Hun har hverken mand eller børn, som de fleste af hendes bekendte, men oplever til gengæld en spirende forelskelse, da hun møder den charmerende skuespiller Paul Rodierre. Paul er dog gift, og kærligheden har svære kår.

På tværs af Atlanten er den ambitiøse Herta netop blevet færdig med sine studier og kan nu officielt kalde sig for læge. Jobmulighederne hænger dog ikke på træerne for en kvindelig kirurg, og hun ender som lejrlæge i koncentrationslejren Ravensbrück, der kun er for kvinder.

I Polen møder vi den unge kvinde Kasia, der ser sin ubekymrede hverdag forsvinde som dug for solen, da tyskerne invaderer landet. Kasia bliver involveret i modstandsbevægelsen, men bliver snart mål for mistænksomme blikke fra nazisterne og ender i et tog på vej mod Tyskland. Et tog, der fører Kasia hele vejen til Ravensbrück, hvor traumatiske oplevelser står i kø, og tungsindet spirer.

De tre kvinders skæbne bindes sammen, og som læser får man stor sympati for Caroline og Kasia, der på hver sin måde kæmper for retfærdighed i en uretfærdig verden.

Er den god?

Historien er spændende, og jeg var fanget hele vejen igennem. Martha Kelly laver nogle skønne cliffhangere, som gør, at man bare må læse videre, og historien om Anden Verdenskrig holder aldrig op med at fascinere mig. Så på den konto var jeg virkelig godt underholdt og interesseret i fortællingen.

Jeg synes dog, at personkarakteristikkerne halter lidt, hvilket er grunden til, at jeg ikke er helt oppe i skyerne over bogen her. Jeg føler mig ikke specielt knyttet til nogen af bogens hovedpersoner, mindst af alle Herta som beskrives på temmelig overfladisk vis. Jeg vil så gerne kende hendes inderste tanker og forstå, hvordan i alverden et menneske kan udføre så frygtelige gerninger på kontinuerlig basis, men så tæt kommer man desværre ikke. Afsnittene med Herta er spændende, fordi de handler om uhyggelige ting, der er sket i virkeligheden, men jeg kan ikke rigtig mærke hende som person.

Caroline lærer man lidt bedre at kende, men jeg blev aldrig rigtig fanget af hendes kærlighedshistorie. Den føles lidt som en fyldhistorie, der skulle med for at gøre hende mere nuanceret.

Kasia er klart den karakter, som fungerer bedst, synes jeg. Især årene i Ravensbrück er utroligt godt beskrevet, og jeg blev virkelig fanget af hendes hjerteskærende historie. Selvom vi jo alle kender lidt til den frygtelige tilværelse i krigens koncentrationslejre, så formår Martha Kelly at fortælle med en uhyggelig og gribende detaljerigdom, som sætter dine følelser i kog.

Alt i alt synes jeg, at bogens tre hovedpersoner bliver beskrevet lidt for fjernt, især i de indledende kapitler, men samlet set er Blomstrende syrener en velskrevet og anbefalelsesværdig historisk roman med masser af drama og autenticitet. 

Den kan fx købes hos Bog & idé >>

Har du mon læst efterfølgeren Forsvundne roser? Og kan den anbefales? Jeg har den på min læseliste, men er ikke nået til den endnu.

P.S. Er du vild med dramatiske fortællinger, der tager afsæt i virkelige begivenheder, så kan jeg også anbefale dig erindringsromanen Glasslottet af Jeannette Walls. Den har intet med Anden Verdenskrig at gøre, men giver dig til gengæld indblik i livet som fattig nomade i 60’ernes USA. Og så er det en af de bedste bøger, jeg nogensinde har læst. 

Har du en ven eller to, som bare må læse det her?

Del på Facebook

Skriv en kommentar

K.B. Assenholm

K.B. Assenholm

Selvudgivende forfattertype med stor kærlighed for ord og chokolade. På bloggen her finder du skriverier om alt fra boganmeldelser, egne udgivelser, egne brølere og egne succeser.

K.B. Assenholm

danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Det er altså super hyggeligt - det lover jeg. Du får både tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ, hvis det går vildt for sig.

K.B. Assenholm

bogen der deler vandene

Min debutroman har fået masser af flotte stjerner og gode anmeldelser. Wauv altså, det gør mig simpelthen så glad! Der var også en enkelt eller to, som ikke var fan. Måske er det bare en af de bøger, der deler vandene?

følg med

Jeg poster lidt på Facebook og Instagram ind i mellem. Måske skriver jeg noget sjovt. Og måske er det virkelig kedeligt. Kig forbi og vurder selv...

K.B. Assenholm

den store hvad-vil-du-helst quiz

Jeg elsker at quizze, og derfor har jeg lavet en skør version af den klassiske hvad-vil-du-helst quiz. Vil du fx helst spise lort eller hotdogs? Måske bliver du overrasket over dit svar, når du ser valgmulighederne :-)

Danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Her får du tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ. Jeg skriver cirka en gang om ugen. Du kan selvfølgelig nemt afmelde dig, hvis det ikke var så hyggeligt som forventet.