Boganmeldelser

Døden på museet af Elly Griffiths

6. maj 2021

Døden på museet af Elly Griffiths

Jeg slugte Huset på klippen for nylig og sprang direkte videre til efterfølgeren her, som jeg var meget spændt på at læse. Elly Griffiths har nemlig en forrygende evne til at slutte hver eneste bog med en nervepirrende cliffhanger.

Obs. Er du ikke bekendt med serien om Ruth Galloway, så start med at læse mine anmeldelser af seriens første bøger:

  1. Pigen under jorden >>
  2. Løgnens hus >>
  3. Huset på klippen >>

Døden på museet, som jeg anmelder i dag, er altså den fjerde bog i krimiserien om arkæologen Ruth og hendes dramatiske liv. Ligesom de andre bøger præsenteres den som en selvstændig, afsluttet historie, men jeg vil klart anbefale dig at starte fra begyndelsen for at få den fulde oplevelse. Bogens karakterer udvikler sig løbende, og der er masser af hints og indforstået humor, som jeg synes, det vil være en skam at gå glip af.

En hæsblæsende historie i nyt format

Bogen her er en smule anderledes end de andre i serien, hvilket jeg synes klæder den gevaldigt. I de første tre bøger er Ruth den ultimative hovedperson, som gang på gang er i nærkontakt med blodtørstige mordere, men her står hun lidt mere på sidelinjen i forhold til selve mordsagen. Det gør noget godt for bogens troværdighed, synes jeg, og det gør historien mindre forudsigelig.  

Og så til handlingen:

I Døden på museet skal en gammel kiste åbnes, og som arkæolog med speciale i knogler er Ruth selvfølgelig inviteret med til dette usædvanlige arrangement, som er planlagt af kuratoren på det lokale museum.

Men før låget overhovedet bliver taget af kisten, får den tidligt ankomne Ruth sig en ubehagelig overraskelse: Ved siden af den halvrådne trækasse fra middelalderen ligger museets kurator i fosterstilling med næse og mund smurt ind i blod. Den altid venlige og beskedne Neil Topham, der ofte har spurgt Ruth til råds om sine udstillinger, er død.

Men dette mystiske dødsfald er ikke det eneste. Snart bliver også museets ejer fundet død, og vicekriminalkommissær Nelson begynder at undersøge de to dødsfald. Gamle trusselbreve ser dagens lys, og mens sagen spidser til, følger vi endnu en gang Ruth, Nelson og deres mærkværdige forhold til hinanden.

Netop som sagen nærmer sig sin kulmination, rammes Nelson af en mystisk sygdom, som ifølge druiden Cathbad skyldes en forbandelse. Åndernes magt er stor her i seriens fjerde bog, og snart svæver Nelson mellem liv og død, mens hans kolleger fra politigården står ansigt til ansigt med en overraskende fjende.

Der er fuld smæk på tempoet, skøn humor og et fantastisk persongalleri – jeg er vild med det! Og selvom jeg normalt ikke er så meget til sådan noget med ånder og forbandelser, så synes jeg, det fungerer ret fint i bogen her.

Jeg glæder mig derfor usigeligt til at læse den næste bog i serien, men jeg har også et par andre gode sager på læselisten, så jeg tror den må vente lidt.

Har du mon læst resten af serien? Og hvad synes du?

Har du en ven eller to, som bare må læse det her?

Del på Facebook

Skriv en kommentar

K.B. Assenholm

K.B. Assenholm

Selvudgivende forfattertype med stor kærlighed for ord og chokolade. På bloggen her finder du skriverier om alt fra boganmeldelser, egne udgivelser, egne brølere og egne succeser.

K.B. Assenholm

danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Det er altså super hyggeligt - det lover jeg. Du får både tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ, hvis det går vildt for sig.

K.B. Assenholm

bogen der deler vandene

Min debutroman har fået masser af flotte stjerner og gode anmeldelser. Wauv altså, det gør mig simpelthen så glad! Der var også en enkelt eller to, som ikke var fan. Måske er det bare en af de bøger, der deler vandene?

følg med

Jeg poster lidt på Facebook og Instagram ind i mellem. Måske skriver jeg noget sjovt. Og måske er det virkelig kedeligt. Kig forbi og vurder selv...

K.B. Assenholm

den store hvad-vil-du-helst quiz

Jeg elsker at quizze, og derfor har jeg lavet en skør version af den klassiske hvad-vil-du-helst quiz. Vil du fx helst spise lort eller hotdogs? Måske bliver du overrasket over dit svar, når du ser valgmulighederne :-)

Danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Her får du tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ. Jeg skriver cirka en gang om ugen. Du kan selvfølgelig nemt afmelde dig, hvis det ikke var så hyggeligt som forventet.