Boganmeldelser

Løvinden - Karen Blixen i Afrika af Tom Buk-Swienty

25. oktober 2021

Løvinden - Karen Blixen i Afrika af Tom Buk-Swienty

Jeg er blevet helt vild med Karen Blixen. Det startede med en genlæsning af Den afrikanske farm, derefter gik jeg i gang med Skygger på græsset, og så faldt jeg over tv-reportagen I selskab med Blixen, som er en kort lille sag med fokus på de få nulevende mennesker, der rent faktisk har mødt forfatterinden.

Senest har jeg så kastet mig over den her moppedreng af Tom Buk-Swienty. Det er en biografi baseret på en omfattende samling nyligt offentliggjorte breve samt en lang række andre kilder.

Bogen indeholder en kort fortælling om Karen Blixens barndom på Rungstedlund, farens død og hendes forhold til familien, men den handler primært om årene i Afrika.

Karen Blixen ankom til Kenya i 1914 med store drømme om frihed og nye eventyr. 17 år senere forlod hun landet for altid som en fortvivlet kvinde med knuste drømme, et forlist ægteskab og et hjerteskærende tab af hendes store kærlighed Denys Finch Hatton.

Intim og ægte

Selve fortællingen om Karen Blixen og hendes liv i Afrika slugte jeg råt. Der er mange spændende detaljer om de økonomiske udfordringer med farmen, kultur og kolonisering, Første Verdenskrig og ikke mindst hendes kærlighedsliv.

Det hele føles meget intimt og ægte. Som om jeg næsten er inde i Karen Blixens hoved og hører hendes tanker, og det fik mig til at tænke på, hvor grænseoverskridende det må føles at få sit liv udstillet sådan her, gennem en historikers granskende øjne.

Nu lever Karen Blixen jo ikke længere, så det er måske ligegyldigt, men jeg kan alligevel ikke lade være med at tænke på, hvor mange private tanker og følelser, der ligger til skue. Det ville jeg personligt ikke bryde mig om.

Måske skal vi bare nøjes med at læse hendes version af historien, som de brudstykker, der fremgår af Den afrikanske farm og Skygger på græsset? Eller er det unfair for andre afdøde personer, som har fortjent en mere objektiv fortælling? Det er det måske.

Jeg har aldrig før tænkt over, hvor subjektivt Karen Blixen fortæller om sit afrikanske eventyr i sine erindringsromaner. Naivt måske, men jeg blev i hvert fald temmelig overrasket over de mange historier som tilsyneladende slet ikke stemmer overens med breve og andre dokumentationer for sandheden.

Nå, nu blev det til en større snak om objektivitet, intimsfære og retfærdighed. Jeg ville egentlig bare fortælle, at jeg var vældig opslugt af bogen her. Så opslugt som jeg kan blive af en biografi i hvert fald – det er jo ikke helt det samme som en hæsblæsende krimi ;-)

Overraskende poetisk

Jeg læser sjældent biografier og har heller ikke læst noget af Tom Buk-Swienty før, så jeg har ikke det største sammenligningsgrundlag, men jeg må sige, at jeg var positivt overrasket over sproget. Måske inspireret af Karen Blixen selv, men det er i hvert fald langt mere poetisk og interessant end det jeg fx oplevede i Nelson Mandelas Vejen til frihed.

Alt i alt kan jeg altså varmt anbefale bogen her, hvis du interesserer dig bare en lille smule for Karen Blixen. Eneste kritik er de mange dybdegående detaljer om de mennesker, som Karen Blixen kendte. Dem er jeg ikke helt så interesseret i – jeg vil bare vide alt om hende.

Og hey, jeg bliver altså nødt til at slutte af med lidt nørderi, for jeg var simpelthen så imponeret over papirkvaliteten i bogen her. Siderne er utroligt smukke og glatte. Det gav mig lyst til at sidde og ae bogen, mens jeg læste, og det mindes jeg faktisk ikke at have gjort før – nogensinde.

Jeg er ellers en stor fortaler for lydbøger, men lige her vil jeg klart anbefale dig at investere i den fysiske version. De mange billeder og citater gør den knap så velegnet til lyttelæsning, og så er kvaliteten af den fysiske bog som sagt i top. 

Har du en ven eller to, som bare må læse det her?

Del på Facebook

Skriv en kommentar

K.B. Assenholm

K.B. Assenholm

Selvudgivende forfattertype med stor kærlighed for ord og chokolade. På bloggen her finder du skriverier om alt fra boganmeldelser, egne udgivelser, egne brølere og egne succeser.

K.B. Assenholm

danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Det er altså super hyggeligt - det lover jeg. Du får både tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ, hvis det går vildt for sig.

K.B. Assenholm

bogen der deler vandene

Min debutroman har fået masser af flotte stjerner og gode anmeldelser. Wauv altså, det gør mig simpelthen så glad! Der var også en enkelt eller to, som ikke var fan. Måske er det bare en af de bøger, der deler vandene?

følg med

Jeg poster lidt på Facebook og Instagram ind i mellem. Måske skriver jeg noget sjovt. Og måske er det virkelig kedeligt. Kig forbi og vurder selv...

K.B. Assenholm

den store hvad-vil-du-helst quiz

Jeg elsker at quizze, og derfor har jeg lavet en skør version af den klassiske hvad-vil-du-helst quiz. Vil du fx helst spise lort eller hotdogs? Måske bliver du overrasket over dit svar, når du ser valgmulighederne :-)

Danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Her får du tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ. Jeg skriver cirka en gang om ugen. Du kan selvfølgelig nemt afmelde dig, hvis det ikke var så hyggeligt som forventet.