Boganmeldelser

Lukketid af Christine Bojsen Træden

17. august 2021

Lukketid af Christine Bojsen Træden

Anmeldereksemplar

Jeg er ikke den mest eksperimenterende type, når det kommer til litterære genrer, men her har jeg altså fået læst noget, som er lidt uden for min komfortzone.

Lukketid er nemlig en såkaldt kollektivroman, hvilket jeg aldrig har hørt om før. Det er åbenbart også en meget sjælden genre; en slags hybrid mellem novellesamling og roman, hvor en række korte historier bindes sammen af adskillige hovedpersoner, der alle befinder sig på samme tid og sted.

I romanen her er det H&M på Strøget i København, der er centrum for alle historier. Vi befinder os i et tætpakket prøverum, hvor elleve kvinder krydser hinandens veje i de sidste forjagede timer af årets julehandel. Vi følger dem frem til nytår og får indblik i alle de uperfekte dele af den enkelte kvindes liv.

Berigende brudstykker

Der er som sagt mange forskellige hovedpersoner, og jeg vil mene, at der er noget for enhver smag. Bogen kommer omkring stort set alle aldre og samfundslag, og der er mange fine temaer. Alt fra seksualitet til sorg og religion.

Jeg kan godt lide præmissen om de forskellige kvinder, der står i køen og betragter hinanden uden at vide, hvad der venter under overfladen. De ved intet om hinanden, men som læser får du lov til at komme lidt nærmere.

Det bliver dog også lidt tyndt til min smag, men det er vel en del af tanken om formatet? At man kun lige når at snuse til historien for så at springe videre til en ny karakter.

I min optik minder bogen her mere om en novellesamling end en roman. Jeg savner den dybe karakterudvikling, der opstår gennem en længere fortælling og glæden ved at høre hele baggrundshistorien for en given udvikling.

Men jeg blev alligevel fanget af flere af historierne, og jeg var overrasket over, hvor nemt og overskueligt det føltes, når jeg lynhurtigt kunne afslutte én historie og hoppe videre til den næste.

Novelleformatet eller kollektivromanen bliver nok aldrig min foretrukne genre, men jeg er rigtig glad for at have udfordret mig selv lidt. Trænger du også til at prøve noget nyt genremæssigt, så er bogen her et godt bud. Den er letlæst, velskrevet og anderledes. 

Har du en ven eller to, som bare må læse det her?

Del på Facebook

Skriv en kommentar

K.B. Assenholm

K.B. Assenholm

Selvudgivende forfattertype med stor kærlighed for ord og chokolade. På bloggen her finder du skriverier om alt fra boganmeldelser, egne udgivelser, egne brølere og egne succeser.

K.B. Assenholm

danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Det er altså super hyggeligt - det lover jeg. Du får både tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ, hvis det går vildt for sig.

K.B. Assenholm

bogen der deler vandene

Min debutroman har fået masser af flotte stjerner og gode anmeldelser. Wauv altså, det gør mig simpelthen så glad! Der var også en enkelt eller to, som ikke var fan. Måske er det bare en af de bøger, der deler vandene?

følg med

Jeg poster lidt på Facebook og Instagram ind i mellem. Måske skriver jeg noget sjovt. Og måske er det virkelig kedeligt. Kig forbi og vurder selv...

K.B. Assenholm

den store hvad-vil-du-helst quiz

Jeg elsker at quizze, og derfor har jeg lavet en skør version af den klassiske hvad-vil-du-helst quiz. Vil du fx helst spise lort eller hotdogs? Måske bliver du overrasket over dit svar, når du ser valgmulighederne :-)

Danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Her får du tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ. Jeg skriver cirka en gang om ugen. Du kan selvfølgelig nemt afmelde dig, hvis det ikke var så hyggeligt som forventet.