Boganmeldelser

Fool’s Errand af Robin Hobb

5. maj 2021

Fool’s Errand af Robin Hobb

Så er jeg tilbage i det skønne fantasyunivers skabt af Robin Hobb. Er du ikke helt med på, hvad serien handler om, så tjek mine anmeldelser af de første tre bøger i her:

Snigmorderens lærling >>

Kongelig snigmorder >>

Snigmorderens kald >>

Som jeg skrev i min anmeldelse af Snigmorderens lærling, så er den starten på en stor serie med flere trilogier. De første tre bøger dækker over Farseer-trilogien. Dem har jeg nu læst, og hvis jeg skulle følge den anbefalede rækkefølge, burde jeg være gået videre til Liveship-trilogien, men jeg har simpelthen forbrudt mig mod min egen anbefaling om altid at læse serier i den rigtige rækkefølge, og er sprunget direkte videre til Tawny Man-trilogien.

Måske kommer jeg til at fortryde det senere, men jeg var bare så nysgerrig efter at høre, hvordan det gik Fitz og de andre fra Farseer-trilogien, at jeg ikke kunne vente. De er nemlig ikke med i Liveship-trilogien, som foregår i samme univers, men med andre karakterer.

Hvis du er helt rundt på gulvet, så tjek hele seriens rækkefølge her:

Farseer-trilogien

 • Snigmorderens lærling
 • Kongelig snigmorder
 • Snigmorderens kald

Liveship-trilogien

 • Ship of Magic
 • The Mad Ship
 • Ship of Destiny

Tawny Man-trilogien

 • Fool’s Errand
 • The Golden Fool
 • Fool’s Fate

The Rainwild Chronicles

 • Dragon Keeper
 • Dragon Haven
 • City of Dragons
 • Blood of Dragons 

Fitz and Fool-trilogien

 • Fool’s Assassin
 • Fool’s Quest
 • Assasin’s Fate

Måske undrer du dig over min blanding af dansk og engelsk? Det er bare, fordi hele serien endnu ikke er oversat til dansk. Personligt læser jeg gerne på engelsk, og ofte foretrækker jeg faktisk at læse originalsproget frem for en oversættelse. Både fordi jeg så får den mest autentiske læseoplevelse, og fordi jeg gerne vil holde mine engelskkundskaber ved lige.

Selvom jeg syntes rigtig godt om sproget i de første tre bøger, som jeg jo læste på dansk, så var der også et par steder, hvor jeg havde mistanke om dårlig oversættelse. Derfor var det virkelig rart begynde på Fool’s Errand på engelsk. Jeg hørte den som lydbog, og jeg blev helt glad, da jeg hørte oplæseren Nick Taylors behagelige britiske accent. 

Nå, men nu skal det handle om selve anmeldelsen. Historien her er som sagt den direkte fortsættelse af Snigmorderens kald. Her møder vi igen Fitz, Starling, Narren og selvfølgelig Nighteyes – den altid trofaste følgesvend. Der er gået 15 år siden sidst, og Fitz har levet isoleret, næsten som eneboer.

Men nu begynder tingene at røre på sig. Fitz får besøg af gamle venner og bliver opfordret til at give slip på det selvvalgte eksil, han befinder sig i.

Der er brug for ham.

Kettrickens søn og arving prins Dutiful er forsvundet, og Fitz er manden, der skal bringe ham tilbage i tide til den trolovelsesfest, som skal afholdes på Bukkenborg.

Fitz overgiver sig endnu en gang til skæbnen og begiver sig ud på en ny farefuld færd med Narren og Nighteyes som selskab. Finder de nogensinde den forsvundne prins? Er han død, kidnappet eller løbet hjemmefra?

Mysterier, magi, venskab og bedrag står side om side, og det er næsten umuligt ikke at lade sig opsluge af historien. Bogen her giver også langt dybere indblik i sansen, hvilket jeg synes fungerer rigtig godt. Det giver et mere nuanceret billede af nogle af de ting, der er sket tidligere i serien, og sætter samtidig fremtiden i relief.

Som læser får du også endnu bedre indblik i karaktererne fra de første bøger. Særligt Narren og Fitz er i fokus her, og deres fortsatte udvikling er både spændende og realistisk.

Fool’s Errand er altså endnu en fantastisk bog fra Robin Hobb. Der er magi, smukt sprog, gode karakterer og masser af mystik.

Alligevel tror jeg, at det her bliver min sidste bog i serien, i hvert fald for nu. Jeg kan næsten ikke klare flere prøvelser for den stakkels Fitz, jeg vil bare gerne ha' en lykkelig slutning. Den ser ikke ud til at være lige på trapperne, og derfor vælger jeg altså at stoppe, mens legen er god. 

Har du læst bøgerne? Og hvad synes du?  

Har du en ven eller to, som bare må læse det her?

Del på Facebook

Skriv en kommentar

K.B. Assenholm

K.B. Assenholm

Selvudgivende forfattertype med stor kærlighed for ord og chokolade. På bloggen her finder du skriverier om alt fra boganmeldelser, egne udgivelser, egne brølere og egne succeser.

K.B. Assenholm

danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Det er altså super hyggeligt - det lover jeg. Du får både tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ, hvis det går vildt for sig.

K.B. Assenholm

bogen der deler vandene

Min debutroman har fået masser af flotte stjerner og gode anmeldelser. Wauv altså, det gør mig simpelthen så glad! Der var også en enkelt eller to, som ikke var fan. Måske er det bare en af de bøger, der deler vandene?

følg med

Jeg poster lidt på Facebook og Instagram ind i mellem. Måske skriver jeg noget sjovt. Og måske er det virkelig kedeligt. Kig forbi og vurder selv...

K.B. Assenholm

den store hvad-vil-du-helst quiz

Jeg elsker at quizze, og derfor har jeg lavet en skør version af den klassiske hvad-vil-du-helst quiz. Vil du fx helst spise lort eller hotdogs? Måske bliver du overrasket over dit svar, når du ser valgmulighederne :-)

Danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Her får du tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ. Jeg skriver cirka en gang om ugen. Du kan selvfølgelig nemt afmelde dig, hvis det ikke var så hyggeligt som forventet.