Boganmeldelser

Stolthed og fordom af Jane Austen

18. februar 2021

Stolthed og fordom af Jane Austen

Jeg elsker Stolthed og fordom! Jeg har læst bogen flere gange, og så er jeg stor fan af den skønne miniserie fra 1995. Den havde jeg på dvd en gang, og den var fast følgesvend på slatne søndage med tømmermænd og dovenskab (dem havde jeg en del af i starten af tyverne).

Dvd’en er røget ud nu desværre, men jeg kan se, at serien ligger på dr.dk, så måske jeg lige skulle tage et kig på den en dag.

Filmen med Keira Knightley og Matthew Macfadyen fra 2005 er også ganske udmærket, men jeg er nu mest til serien. Der er langt flere detaljer med, og jeg synes bedst om Colin Firth som Mr. Darcy.

Nå, men nu skal det handle om bogen. Jeg læste (hørte) for nyligt den første bog i serien om Familien Bridgerton, og så fik jeg altså umådelig stor lyst til at læse bogen her. De er lidt samme genre, og så alligevel ikke.

En vaskeægte klassiker

Da Stolthed og fordom udkom tilbage i 1813 havde Jane Austen næppe forestillet sig, at den ville blive elsket af millioner af læsere over de næste 200 år. Men historien er altså blevet en vaskeægte klassiker, som stadig sælger her i år 2021, og det vidner jo om, at der er andre end undertegnede, som synes den er genial.

I Stolthed og fordom følger vi den unge Elizabeth Bennet, der bor sammen med sine forældre og sine fire søstre i landsbyen Hertfordshire. Alle søstre er ugifte og uden betragtelig formue, og derfor bliver moren Mrs. Bennet umådelig begejstret, da de to unge rigmænd Mr. Darcy og Mr. Bingley ankommer til byen.

Mr. Darcy opfattes af alle som stolt og hovmodig, og da Elizabeth tilfældigt overhører en fornærmelse mod hendes egen person, bliver hun ikke blidere stemt over for den flotte fremmede.

Mr. Bingley derimod er venligheden selv, og glæden er stor, da alt tyder på, at han er ved at forelske sig i Jane, Elizabeths ældste søster. Kærligheden forpurres dog af magtfulde kræfter, som ønsker forbindelsen brudt, og da Elizabeth senere finder ud af, at Mr. Darcy har spillet en rolle i sagen, vokser hendes afsky mod ham.

Mr. Darcy, derimod, har ændret sin opfattelse af Elizabeth ganske betydeligt. Han ender med at erklære hende sin kærlighed og anmode om hendes hånd, men den erklæring er ikke nok til at udløse et ja. Elizabeth finder stadig Mr. Darcy arrogant og indbildsk, men som tiden går, mildnes også hendes fordomme. 

Romantik og humor på højt plan 

Det er handlingen i store træk, og selvom den måske lyder temmelig banal, så opvejes den på alle måder af et fantastisk persongalleri og nogle skønne skildringer af miljøet.

Jeg har svært ved at vælge en yndlingskarakter, for de er alle fantastiske på hver deres måde. Den gode Mr. Bennet har nogle virkelig skønne oneliners, som leveres med overbevisende ligegyldighed og får mig til at trække på smilebåndet. Hans karakter sættes i relief af den tåbelige Mrs. Bennet, som ønsker det bedste for alle sine døtre, men som ikke altid har den bedste situationsfornemmelse.

Fætteren Mr. Collins er også skøn på sin egen indbildske og samtidig overordentlig høflige facon. Han har den største agt for klasseskel og etikette, men fornærmer samtidig stort set alle på sin vej.

Og så er der selvfølgelig den ærværdige Lady Catherine de Bourg, hvis største fortrin er hendes rigdom og nedladenhed. Hun er den mest irriterende type, der med største fornøjelse deler nedsættende kommentarer ud til alle under hendes stand, og som læser frydes jeg, når Elizabeth som den eneste tør sige hende imod.

Stolthed og fordom er humor, romantik og forviklinger på højt plan kombineret med et fantastisk indblik i 1800-tallets snobberi og sladder. Det er virkelig en skøn bog, og jeg vil anbefale den til alle, som sætter pris på et godt romantisk, historisk drama.

Den er letlæst i øvrigt og dermed en glimrende start til dig, der ikke har fået hul på de store klassikere endnu.

Og den er bestemt værd at læse, selvom du allerede har set både film og serie. Bogen har langt mere humor og dybde.

Køb den her >>

Kan du mon anbefale andre af Jane Austens bøger? Jeg har læst Stolthed og fordom og Emma – overvejer om jeg skal gå i gang med enten Mansfield Park eller Fornuft og følelse.

Har du en ven eller to, som bare må læse det her?

Del på Facebook

Skriv en kommentar

K.B. Assenholm

K.B. Assenholm

Selvudgivende forfattertype med stor kærlighed for ord og chokolade. På bloggen her finder du skriverier om alt fra boganmeldelser, egne udgivelser, egne brølere og egne succeser.

K.B. Assenholm

danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Det er altså super hyggeligt - det lover jeg. Du får både tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ, hvis det går vildt for sig.

K.B. Assenholm

bogen der deler vandene

Min debutroman har fået masser af flotte stjerner og gode anmeldelser. Wauv altså, det gør mig simpelthen så glad! Der var også en enkelt eller to, som ikke var fan. Måske er det bare en af de bøger, der deler vandene?

følg med

Jeg poster lidt på Facebook og Instagram ind i mellem. Måske skriver jeg noget sjovt. Og måske er det virkelig kedeligt. Kig forbi og vurder selv...

K.B. Assenholm

den store hvad-vil-du-helst quiz

Jeg elsker at quizze, og derfor har jeg lavet en skør version af den klassiske hvad-vil-du-helst quiz. Vil du fx helst spise lort eller hotdogs? Måske bliver du overrasket over dit svar, når du ser valgmulighederne :-)

Danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Her får du tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ. Jeg skriver cirka en gang om ugen. Du kan selvfølgelig nemt afmelde dig, hvis det ikke var så hyggeligt som forventet.