Boganmeldelser

Eleanor Oliphant har det helt fint af Gail Honeyman

2. juni 2021

Eleanor Oliphant har det helt fint af Gail Honeyman

Jeg har fået anbefalet denne bog flere gange, og jeg gik faktisk også i gang med den for flere måneder siden. Der nåede jeg ikke mere end de første 10-15 sider, før jeg stoppede, men hvor er jeg bare glad for, at jeg fik genoptaget bekendtskabet.

Eleanor Oliphant har det helt fint er nemlig en rigtig god, hjertevarm og overraskende tragisk fortælling. Jeg tror bare ikke, jeg ramte dagsformen, da jeg gik i gang med den første gang.

Sådan går det indimellem, når jeg læser to bøger på samme tid (apropos indlægget her om lydbøger). Så vinder den ene på bekostning af den anden, og det er jo virkelig ærgerligt, hvis begge bøger er gode.

Men nu til selve anmeldelsen:

I Gail Honeymans debutroman møder vi den ensomme og socialt akavede Eleanor Oliphant. Hun er 30 år gammel, bor alene i en lejlighed, har ingen venner og ingen kæreste. Jævnfør bogens titel, så synes hun egentlig, at hun har det fint – på overfladen i hvert fald – men som historien skrider frem, bliver det tydeligt for såvel læser som hovedperson, at hun faktisk ikke har det spor fint.

Eleanors lykke begrænses af de manglende sociale relationer, som hendes pedantiske og til tider direkte usympatiske væsen står i vejen for. Hun er super irriterende, kejtet og siger konstant de forkerte ting, og som følge deraf lever hun stort set afskåret fra omverdenen. Hun forstår ikke de sociale spilleregler, som alle andre tilsyneladende er indforståede med, og derfor træder hun hele tiden ved siden af.

En ny epoke og en ny ven

En dag starter en ny epoke i Eleanors liv. Langsomt formes kimen til et venskab med computernørden Raymond, som arbejder samme sted som Eleanor. Deres skæbner vikles for alvor sammen, da de ser en gammel mand falde om på gaden. Hans bedring bliver et fælles mål, og Eleanor begynder så småt at titte ud af sin hule.

Samtidig får du som læser efterhånden øjnene op for Eleanors tragiske barndom, som har sat dybe spor på hendes voksenliv. Spændingen stiger, da vi nærmer os afsløringen af Eleanors dybeste hemmelighed og samtidig følger hendes vanvittige besættelse af en mand, som hun tror, er den eneste ene.

Eleanor Oliphant har det på ingen måde fint, men alligevel er bogen skrevet med lethed og humor. Den er trist ja, men ikke en tudehistorie. Den er uhyre velskrevet, spændende, sød, sjov og tragisk.

Eleanor er en fantastisk, anderledes og gennemført hovedperson, og man kan ikke lade være med at holde af hende, til trods for hendes bizarre handlinger.

Har du endnu ikke læst historien, så vil jeg klart anbefale dig at komme i gang ;-)

Har du en ven eller to, som bare må læse det her?

Del på Facebook

Skriv en kommentar

K.B. Assenholm

K.B. Assenholm

Selvudgivende forfattertype med stor kærlighed for ord og chokolade. På bloggen her finder du skriverier om alt fra boganmeldelser, egne udgivelser, egne brølere og egne succeser.

K.B. Assenholm

danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Det er altså super hyggeligt - det lover jeg. Du får både tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ, hvis det går vildt for sig.

K.B. Assenholm

bogen der deler vandene

Min debutroman har fået masser af flotte stjerner og gode anmeldelser. Wauv altså, det gør mig simpelthen så glad! Der var også en enkelt eller to, som ikke var fan. Måske er det bare en af de bøger, der deler vandene?

følg med

Jeg poster lidt på Facebook og Instagram ind i mellem. Måske skriver jeg noget sjovt. Og måske er det virkelig kedeligt. Kig forbi og vurder selv...

K.B. Assenholm

den store hvad-vil-du-helst quiz

Jeg elsker at quizze, og derfor har jeg lavet en skør version af den klassiske hvad-vil-du-helst quiz. Vil du fx helst spise lort eller hotdogs? Måske bliver du overrasket over dit svar, når du ser valgmulighederne :-)

Danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Her får du tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ. Jeg skriver cirka en gang om ugen. Du kan selvfølgelig nemt afmelde dig, hvis det ikke var så hyggeligt som forventet.