Tankeskrald

Lydbøger på godt og ondt

17. januar 2021

Lydbøger vs. trykte bøgerJeg elsker at læse! Det startede tidligt med en god blanding af Troldepus, Det lille hus på prærien, De 5 og Davy Crockett, og siden da har jeg læst alt muligt fra krimi til klassiker og alt derimellem.

Efter jeg fik børn, er det dog gået gevaldigt ned af bakke med læsningen. Mængden af fritid forsvandt på mystisk vis sammen med ankomsten af de kære poder, og for mig lokker fjernsynet nogle gange mere end en bog, når jeg er træt efter en lang dag.

Derfor har jeg ikke fået læst så meget som tidligere, hvilket har ærgret mig grueligt. Men hvad jeg ikke får læst i fysisk forstand, det får jeg nu hørt, og det er virkelig skønt.

Lydbøger er for mig langt nemmere at inkorporere i en travl hverdag, og hvis ikke det var for dem, ville jeg ikke komme igennem mange bøger om året. Jeg hører lydbog, når jeg kører i bil, vasker tøj, laver madpakker, går i bad og fjerner ukrudt i haven. Og nu hvor jeg er blevet selvstændig og arbejder hjemmefra, ser jeg hver dag frem til min frokostpause, hvor jeg lige snupper 20-30 minutter af den bog, jeg nu er i gang med.

Men selvom lydbogen er et fantastisk alternativ til den fysiske bog, og selvom jeg virkelig nyder til at lytte til gode fortællinger, så synes jeg nu stadig, at den fysiske bog kan noget særligt. Jeg elsker duften af bøger, fornemmelsen i fingrene, når jeg bladrer videre til næste side, og så kan jeg godt lide at genlæse en sætning indimellem, hvis jeg syntes den var særligt fin.

Jeg fik lige lyst til at lave en god gammeldags liste med fordele og ulemper, og jeg blev faktisk lidt overrasket over nogle af de ulemper, som jeg kom på.

Fordele ved lydbøger

 • De kan nemt passes ind i en travl hverdag, fordi du kan lytte til lydbøger, mens du laver alt muligt andet.
 • De er lige så afslappende som fjernsynet og kræver på en eller anden måde ikke samme energi som en fysisk bog.
 • De kan gøre vasketøj og andre kedelige opgaver spændende. Nogle gange ser jeg næsten frem til at ordne ukrudt i haven, fordi jeg ved, at jeg skal have en god bog i ørerne.
 • Man undgår kramper i hånden af at sidde med murstensroman i sengen (kender du det?)
 • Det er billigt. Du skal ikke lytte til ret meget mere end en enkelt bog i måneden, før dit abonnement er tjent ind.
 • De smelter ikke i varmen. Jeg har måttet kassere en bog eller to på nogle af mine backpackerture til varme himmelstrøg, fordi limen i ryggen simpelthen smeltede, så halvdelen af siderne faldt ud. 

Ulemper ved lydbøger

 • Jeg har altid en fysisk bog liggende på natbordet, og jeg er altid i gang med en lydbog. Derfor er jeg altid i gang med to forskellige bøger på samme tid, hvilket jeg egentlig ikke bryder mig om. Jeg synes det fjerner fokus fra det enkelte værk.
 • Jeg hører altid lydbøger samtidig med, at jeg laver noget andet, hvilket betyder at jeg langt fra indtager historien med den opmærksomhed den fortjener.
 • Jeg hører dem via min telefon, hvilket irriterer mig lidt, da jeg egentlig helst vil være så uafhængig af den som muligt.
 • Ingen nye bøger til bogreolen. Jeg elsker at lade blikket glide henover vores store reol i stuen og tænke på alle de gode historier, jeg har læst.
 • En dårlig oplæser kan ødelægge en god fortælling (ja, så smålig er jeg altså). Til gengæld synes jeg også, at en god oplæser kan løfte fortællingen – det har jeg skrevet lidt om her, hvor jeg nævner Harry Potter som lydbog.

Hvad siger I derude? Er I mest til lydbøger eller fysiske bøger?

Har du en ven eller to, som bare må læse det her?

Del på Facebook

Skriv en kommentar

K.B. Assenholm

K.B. Assenholm

Selvudgivende forfattertype med stor kærlighed for ord og chokolade. På bloggen her finder du skriverier om alt fra boganmeldelser, egne udgivelser, egne brølere og egne succeser.

K.B. Assenholm

danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Det er altså super hyggeligt - det lover jeg. Du får både tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ, hvis det går vildt for sig.

K.B. Assenholm

bogen der deler vandene

Min debutroman har fået masser af flotte stjerner og gode anmeldelser. Wauv altså, det gør mig simpelthen så glad! Der var også en enkelt eller to, som ikke var fan. Måske er det bare en af de bøger, der deler vandene?

følg med

Jeg poster lidt på Facebook og Instagram ind i mellem. Måske skriver jeg noget sjovt. Og måske er det virkelig kedeligt. Kig forbi og vurder selv...

K.B. Assenholm

den store hvad-vil-du-helst quiz

Jeg elsker at quizze, og derfor har jeg lavet en skør version af den klassiske hvad-vil-du-helst quiz. Vil du fx helst spise lort eller hotdogs? Måske bliver du overrasket over dit svar, når du ser valgmulighederne :-)

Danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Her får du tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ. Jeg skriver cirka en gang om ugen. Du kan selvfølgelig nemt afmelde dig, hvis det ikke var så hyggeligt som forventet.