Boganmeldelser

Den store Gatsby af Francis Scott Fitzgerald

2. marts 2021

Den store Gatsby af Francis Scott Fitzgerald

Her er en rigtig klassiker, som de fleste nok har hørt om. Den har længe stået på min læseliste, men som regel skal jeg lige tage tilløb for at komme i gang med den slags bøger. Det er så dejligt nemt at sluge noget letlæseligt moderne litteratur, og det nyder jeg nu virkelig også, men af og til får jeg lyst til at kaste mig over noget andet, og denne gang blev det altså Den store Gatsby.

Bogen blev oprindeligt udgivet helt tilbage i 1925, og selvom den ikke fik nogen stormende modtagelse på daværende tidspunkt, er den senere blevet hyldet som en af historiens bedst skrevne romaner. Jeg startede derfor ud med ret store forventninger. Følg med og se om jeg blev skuffet.

Dekadence, mystik og malerisk kærlighed

Selve historien skildres gennem fortælleren Nick Carraway, der netop er flyttet ind i et fint lille hus, som ligger ved siden af et meget stort hus. Et palæ faktisk. Nick er ikke den foretagsomme type. Han går gennem livet på en lidt skødesløs måde, hvor han aldrig rigtig brænder for noget, og måske derfor begynder han at interessere sig for den mystiske Mr. Gatsby, som bor i det paladsagtige nabohus.

Husets ejer Jay Gatsby deltog ligesom Nick i Første Verdenskrig, men det er stort set også det eneste, de har tilfælles. Mr. Gatsby er en driftig forretningsmand, som tilsyneladende vælter sig i penge. Han holder vilde luksuriøse fester hver eneste weekend, omgiver sig af tjenestefolk og må indimellem tage telefonen, når mystiske forretningsforbindelser har brug for svar.

Nick derimod lever et forholdsvist stille liv. Han forsøger at skabe sig en karriere i finansverdenen, men står hverken frem som et lysende talent eller en specielt ambitiøs ung mand. Hans liv sættes i relief, da han lærer Mr. Gatsby at kende og bliver involveret i sin nabos altopslugende kamp for at puste liv i en gammel flamme. 

Den udkårne er Nicks flagrende kusine Daisy, som kendte Gatsby før krigen. Nu har hun giftet sig med en anden, men det stopper ikke den lidenskabelige Mr. Gatsby, som kun har ét mål i livet; nemlig at vinde Daisy tilbage. Han sætter alt ind på en snedig genforeningsplan og kommer faktisk også i mål - næsten.

Smilet

Som læser drages jeg af den mystiske Mr. Gatsby, som bliver introduceret med en lang beskrivelse af sit smil. En fuldstændig fantastisk rammende beskrivelse, der gør, at du som læser ved præcist, hvilket smil og hvilken personlighed forfatteren taler om. Det er imponerende godt formuleret.

Sproget er bare fantastisk gennem hele historien, og jeg kan godt forstå, at bogen her er blevet udråbt som en klassiker.

Den giver et interessant indblik i 1920’ernes USA med både overflod og forfald, og så har den en gribende historie om ulykkelig kærlighed. Jeg kan derfor klart anbefale dig at læse Den store Gatsby, hvis du ikke allerede har gjort det.

Jeg snuppede den som lydbog, men overvejer lidt at købe den fysiske variant også, så jeg kan genlæse den senere. 

Bogen findes hos de fleste boghandlere, blandt andet her hos Bog & idé >>

Har du en ven eller to, som bare må læse det her?

Del på Facebook

Skriv en kommentar

K.B. Assenholm

K.B. Assenholm

Selvudgivende forfattertype med stor kærlighed for ord og chokolade. På bloggen her finder du skriverier om alt fra boganmeldelser, egne udgivelser, egne brølere og egne succeser.

K.B. Assenholm

danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Det er altså super hyggeligt - det lover jeg. Du får både tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ, hvis det går vildt for sig.

K.B. Assenholm

bogen der deler vandene

Min debutroman har fået masser af flotte stjerner og gode anmeldelser. Wauv altså, det gør mig simpelthen så glad! Der var også en enkelt eller to, som ikke var fan. Måske er det bare en af de bøger, der deler vandene?

følg med

Jeg poster lidt på Facebook og Instagram ind i mellem. Måske skriver jeg noget sjovt. Og måske er det virkelig kedeligt. Kig forbi og vurder selv...

K.B. Assenholm

den store hvad-vil-du-helst quiz

Jeg elsker at quizze, og derfor har jeg lavet en skør version af den klassiske hvad-vil-du-helst quiz. Vil du fx helst spise lort eller hotdogs? Måske bliver du overrasket over dit svar, når du ser valgmulighederne :-)

Danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Her får du tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ. Jeg skriver cirka en gang om ugen. Du kan selvfølgelig nemt afmelde dig, hvis det ikke var så hyggeligt som forventet.