Børnebøger

De 5 bøger af Enid Blyton

21. februar 2021

De 5 bøger af Enid Blyton

Jeg elskede De 5 som barn og slugte den ene detektivhistorie efter den anden. Derfor har jeg glædet mig til at læse dem for mine egne børn, og det har vi altså nu fået hul på.

Den ældste slugte første bog i serien med næsten samme entusiasme, som da vi læste Harry Potter, og det siger ikke så lidt, for den serie har han været svært begejstret for.  

Vi læser de gamle De 5 bøger, fordi vi havde et par stykker på lager fra barndommens gemmer. Det er mega hyggeligt, synes jeg. Sproget er noget gammeldags ind i mellem, men enten laver jeg om, når jeg læser højt, og ellers griner vi lidt af ord som ”du gamle” og ”den er mægtig”.

Det giver nogle gode snakke om sprogets udvikling synes jeg, men hvis du er mere til den letfordøjelige version, så findes der altså også en fin 2013-udgave af serien, hvor sproget er blevet moderniseret.

Men vi er altså gået i gang med de gamle bøger, og derfor fortsætter vi med dem. Jeg er i fuld gang med at opstøve flere på dba, så vi forhåbentlig kan få en lille samling.

De 5 på skatteøen

Den første bog i serien, De 5 på skatteøen, handler om de tre søskende Julian, Dick og Anne, der skal holde sommerferie hos deres onkel og tante. Det har de aldrig prøvet før, og de er derfor noget spændte, ikke mindst på at møde deres kusine Georgina.

Hun viser sig at være en tvær og mut pige, som kun responderer på navnet Georg, fordi hun helst vil være en dreng. Men Georg tør selvfølgelig op, og de fire børn udvikler et nært venskab.

Sammen med Georgs hund Tim går de på opdagelse i sommerlandskabet og bliver på forunderlig vis viklet ind i en sag om en forsvunden skat. Måske er Georgs øde ø ikke helt så øde som forventet?

Same procedure as last year

De efterfølgende bøger følger alle stort set samme opskrift; det er ferietid, børnene samles igen og tager på nye eventyr. Altid havner de et sted med luskede typer og skjulte motiver, og altid klarer de skærene.

Det er børnekrimi i høj klasse. Min ældste på snart seks år sidder som limet til sofaen, når forbryderne er faretruende tæt på at få fat i de modige detektivbørn, og han kan næsten ikke vente med at høre resten. Nøjagtig ligesom jeg selv har svært ved at lægge en god krimi fra mig, når den rammer klimaks.

De 5 er virkelig god underholdning, og den findes i rigelige mængder.

I den gamle serie fra 1950erne er der udgivet 35 bøger på dansk, mens der i den nye 2013-udgave kun er 15. Det tror jeg egentlig er ok, for selvom jeg elskede serien som barn, så gik jeg altså også død i den på et tidspunkt. Historierne skifter kulisse hver gang, men minder stadig utrolig meget om hinanden, så mon ikke 15 er et passende antal. Det tror jeg. 

Har du endnu ikke læst De 5 sammen med dit barn, så kan jeg anbefale dig at gøre det.

De nye versioner kan købes i alle boghandlere, og ellers er der jo dba eller antikvariaterne, hvis du ligesom jeg vil på jagt efter de gamle.

Har du en ven eller to, som bare må læse det her?

Del på Facebook

Skriv en kommentar

K.B. Assenholm

K.B. Assenholm

Selvudgivende forfattertype med stor kærlighed for ord og chokolade. På bloggen her finder du skriverier om alt fra boganmeldelser, egne udgivelser, egne brølere og egne succeser.

K.B. Assenholm

danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Det er altså super hyggeligt - det lover jeg. Du får både tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ, hvis det går vildt for sig.

K.B. Assenholm

bogen der deler vandene

Min debutroman har fået masser af flotte stjerner og gode anmeldelser. Wauv altså, det gør mig simpelthen så glad! Der var også en enkelt eller to, som ikke var fan. Måske er det bare en af de bøger, der deler vandene?

følg med

Jeg poster lidt på Facebook og Instagram ind i mellem. Måske skriver jeg noget sjovt. Og måske er det virkelig kedeligt. Kig forbi og vurder selv...

K.B. Assenholm

den store hvad-vil-du-helst quiz

Jeg elsker at quizze, og derfor har jeg lavet en skør version af den klassiske hvad-vil-du-helst quiz. Vil du fx helst spise lort eller hotdogs? Måske bliver du overrasket over dit svar, når du ser valgmulighederne :-)

Danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Her får du tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ. Jeg skriver cirka en gang om ugen. Du kan selvfølgelig nemt afmelde dig, hvis det ikke var så hyggeligt som forventet.