Børnebøger

Astrid Lindgren bøger til børn

28. december 2020

Astrid Lindgren bøger.jpg

Jeg har glædet mig så meget til at skrive det her indlæg (som altså stod på min idéliste indtil nu), for jeg elsker bare Astrid Lindgren! Jeg var en rigtig læsehest som barn, og jeg pløjede derfor gennem alt fra Pippi til Karlson på taget med største fornøjelse.

Nu er jeg så nået dertil, hvor mine egne børn er store nok til at høre nogle af de skønne fortællinger fra Astrid Lindgrens hånd, og jeg nyder virkelig at genlæse hendes historier. Ligesom fx Ole Lund Kirkegaard formår hun jo at skrive, så både børn og voksne er underholdt.

Og tænk, hun har faktisk skrevet over 100 bøger plus en lang række manuskripter til film og teater. Det er da imponerende.

Her i Danmark er der sikkert flere end jeg, der forbinder nogle af Sebastians sange med Astrid Lindgren, og det er nu altså også hyggeligt. Som barn havde vi albummet med Ronja Røverdatter, og jeg synes stadig, at sangene holder. Mine drenge elsker selvfølgelig Pruttesangen, men jeg holder personligt mest af den, hvor Ronja synger foråret ind.

Nå, men tilbage til bøgerne. Jeg har givet mig selv den udfordring at vælge en top 3, og derfor får du her de tre Astrid Lindgren bøger, som har gjort allerstørst indtryk på mig. 

1. Brødrene Løvehjerte

Jeg har aldrig selv haft et eksemplar af Brødrene Løvehjerte, men ikke desto mindre står historien lysende klart for mig. Måske særligt på grund af en gammel filmatisering – eller var det en miniserie?

I fortællingen om de to brødre møder vi Karl og Jonathan. Karl er kronisk syg og døende, og allerede her er der lagt op til en barsk fortælling, som sætter både liv og død i perspektiv.

Den kærlige storebror Jonathan kalder sin lillebror for Tvebak, for dem elsker han at spise. Og Jonathan trøster Tvebak med fortællinger om Nangijala, som er stedet man kommer til, når man dør.

Her kan man opleve store og spændende eventyr med drager, soldater og lejrbål, og tiden i Nangijala føles helt anderledes end i den virkelige verden. Derfor gør det heller ikke noget, hvis Tvebak ankommer først og skal vente lidt på Jonathan.

En dag opstår der brand i deres lejlighed, og Jonathan tager sin lillebror på ryggen og hopper ud af vinduet. Han dør i sit fald, og Karl bliver efterladt alene tilbage uden at vide om Nangijala findes, og om han en gang kan møde sin storebror der.

Ej, men altså. Det er simpelthen så smukt og rørende, at jeg faktisk sidder og græder lidt, mens jeg skriver det her. Jeg glæder mig virkelig meget til at læse bogen her for mine drenge, når de bliver større. Jeg er sikker på, at den vil sætte gang i nogle gode snakke om livet og døden, og selvom det formentligt bliver hårdt, så tror jeg også, det bliver rigtig fint.

Bogen kan fx købes her hos Bog & idé >>

2. Børnene i Bulderby

Og nu til en lidt mere munter historie, nemlig den der handler om de alle de skønne børn i Bulderby. Det her er nok den Astrid Lindgren fortælling, som jeg har læst allerflest gange. Jeg identificerede mig især med Lisa, og jeg elskede alle de små hverdagsting, som hun og de andre oplevede.

Kan du huske der, hvor de er på tur for at fange krebs? Alle børnene får lov til at komme med ud i skoven, hvor de skal overnatte i små, hjemmelavede hytter af grene. Om aftenen fortæller de selvfølgelig uhyggelige historier, og tidligt næste morgen går de ned til søen for at se, om der er kommet krebs i burene. Så hyggeligt!

Jeg kan tydeligt huske, da jeg fik lov til at købe Bulderbybogen hos den lokale boghandler. Vi havde i forvejen en lille bog, som handler om jul i Bulderby, men her fik jeg altså det samlede værk med alle historierne helt for mig selv, og jeg læste dem igen og igen.

Den her bog er jeg lidt spændt på, om mine drenge bliver fanget af. Indtil videre har vi læst Pippi og Emil fra Lønneberg, og de var begge et hit.

Bogen kan fx købes her hos Bog & idé >>

3. Vi på Krageøen

Uhh, det var altså et svært valg her til sidst. Jeg vakler mellem Ronja Røverdatter og Vi på Krageøen, men går altså med sidstnævnte. For ligesom med Bulderby-universet har jeg virkelig mange nostalgiske minder om historierne fra Krageøen.

Her møder vi familien Melkerson, som består af den flyvske forfatterfar Melker og hans fire børn. De tager alle på sommerferie i Skærgården, hvor Melker har lejet et faldefærdigt hus på den charmerende ø Krageøen.

Vi bliver også introduceret for pigen Trunte, som altid er i følgeskab med den kæmpestore, men ikke desto mindre godmodige hund Bådsmand. Trunte bliver venner med Melkers yngste dreng Pelle, hvis dyreglæde næsten slår smut, da han bliver introduceret for øens rige dyreliv.

Vi på Krageøen er en rigtig hyggelig feel-good fortælling med happy ending og det hele. Den glæder jeg mig rigtig meget til at genlæse.

Køb den her >>

Phew, så fik jeg valgt tre, selvom det var svært. Har du også nostalgiske minder om Astrid Lindgren? Og hvilken bog er din yndlings? Giv endelig lyd i kommentarfeltet :-)

Har du en ven eller to, som bare må læse det her?

Del på Facebook

Skriv en kommentar

K.B. Assenholm

K.B. Assenholm

Selvudgivende forfattertype med stor kærlighed for ord og chokolade. På bloggen her finder du skriverier om alt fra boganmeldelser, egne udgivelser, egne brølere og egne succeser.

K.B. Assenholm

danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Det er altså super hyggeligt - det lover jeg. Du får både tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ, hvis det går vildt for sig.

K.B. Assenholm

bogen der deler vandene

Min debutroman har fået masser af flotte stjerner og gode anmeldelser. Wauv altså, det gør mig simpelthen så glad! Der var også en enkelt eller to, som ikke var fan. Måske er det bare en af de bøger, der deler vandene?

følg med

Jeg poster lidt på Facebook og Instagram ind i mellem. Måske skriver jeg noget sjovt. Og måske er det virkelig kedeligt. Kig forbi og vurder selv...

K.B. Assenholm

den store hvad-vil-du-helst quiz

Jeg elsker at quizze, og derfor har jeg lavet en skør version af den klassiske hvad-vil-du-helst quiz. Vil du fx helst spise lort eller hotdogs? Måske bliver du overrasket over dit svar, når du ser valgmulighederne :-)

Danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Her får du tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ. Jeg skriver cirka en gang om ugen. Du kan selvfølgelig nemt afmelde dig, hvis det ikke var så hyggeligt som forventet.