Tankeskrald

10 tanker om bogsnobberi

12. august 2021

10 tanker om bogsnobberiJeg bliver så ærgerlig, hver gang folk føler sig nødsaget til at forklare deres valg af litteratur. Som om noget er finere end andet.

For mig handler god litteratur om læseglæde. Så længe en læser har nydt en given bog, så er alt super. Måske andre syntes bogen var dårlig, men det betyder ikke, at det er forkert at kunne lide den.

Jeg vil gerne slå et slag for anti-bogsnobberiet. Derfor får du i dag 10 tanker fra undertegnede, som forhåbentlig kan få alle til at føle sig velkomne i litteraturens verden.

1. Du må gerne læse børnebøger, selvom du er voksen (og ikke har nogen børn)

Den her er lidt sjov, synes jeg, for jeg havde ikke selv tænkt over den, før jeg så en post omkring det på Instagram. Jeg læser virkelig mange børnebøger, men jeg har jo også to børn, så for mig kommer det helt naturligt. At voksne uden børn har lyst til at læse børnelitteratur, synes jeg bare er skønt. Jeg nyder selv tit de bøger, jeg læser højt for ungerne, og hvorfor skulle man ikke kunne nyde det på samme måde uden et barn på sidelinjen?

2. Du må læse YA uanset din alder

Det samme gælder selvfølgelig Young Adult. I min optik er den genre ikke forbeholdt en bestemt aldersgruppe, og nyder du at læse YA-bøger, så er det bare skønt. Personligt er jeg ikke den store fan, men sådan er det jo. Vi kan ikke alle være vilde med det samme, men derfor behøver noget ikke være bedre end andet.

3. Fantasy er også god litteratur

Den her forstår jeg vitterligt ikke. Jeg har kæmpe respekt for forfattere som Robin Hobbs og George R.R. Martin for deres evne til at udtænke og beskrive kæmpestore universer med komplekse fortællinger. Game of Thrones bøgerne har et gigantisk persongalleri, og jeg tør slet ikke tænke på, hvor meget struktur og overblik, det har krævet at skrive den serie.

4. Det samme gælder krimi

Det er først for nyligt gået op for mig, at krimi åbenbart også er noget, der bliver set ned på rundt omkring. Det er da en skam, synes jeg, for jeg har læst mange fantastiske krimier gennem årene. Det er måske ikke de bøger, der giver mest stof til eftertanke, men skidt med det. I min optik skal der også være plads til en god omgang ren underholdning i litteraturens verden, ellers bliver det for trist.

5. Du behøver ikke at læse klassisk litteratur

Ophøjelse af klassisk litteratur er nok den mest udbredte form for bogsnobberi, og jeg forstår på sin vis godt hvorfor. Der er bare nogle bøger, som er helt unikke. Som giver mig kuldegysninger af litterært velbehag, og som virkelig inspirerer mig i mit eget forfatterskab.

Men jeg har altså også læst mange klassikere, som jeg fandt kedelige og tunge, og den del af historien synes jeg tit vi glemmer. Hvis du ikke har lyst til at prøve kræfter med klassisk litteratur, så lad da endelig være med det. Og har du læst en klassiker, som du ikke brød dig om, så er det også helt ok.

6. Du må gerne læse chick-lit og romance

Jeg elsker en skøn feel-good roman ind i mellem, og jeg har også læst min del af chicklit og romance, og det har jeg faktisk lyst til at råbe ekstra højt. Jeg følte mig lidt ramt, da jeg på et tidspunkt skrev på insta, at jeg havde læst super meget Danielle Steel som ung. Det blev der rynket på næsen af, og det irriterede mig, at jeg begyndte at undskylde for det. Chicklit og romance er måske ikke poetiske vidundere, men hvad så? Hvis du nyder at læse det, så bliv endelig ved.   

7. Gode bøger kommer ikke nødvendigvis fra de store forlag

Tænk bare på J.K. Rowling, som blev afvist flere gange. Det siger vel egentlig det hele.

8. Gode bøger kommer ikke nødvendigvis fra et ”rigtigt” forlag

Nu er jeg jo selvudgiver, og derfor er jeg ekstra opmærksom på punktet her. Ja, der udgives halvdårlige selvudgiverbøger, som måske burde ha’ været forbi en redaktør, men der findes altså også rigtig mange gode bøger derude, som ikke har været forbi et traditionelt forlag.

9. Du behøver ikke at læse digte og noveller

Der bliver hverken udgivet eller læst specielt mange digte eller noveller, men alligevel har netop disse genrer lidt samme status som de klassiske romaner. Det er bare lidt finere at læse noveller og digte… Eller hvad? Jeg foretrækker klart en roman frem for en digtsamling, og det har jeg det helt fint med. 

10. Du skal ikke skamme dig, hvis du læser få bøger eller holder lange pauser

Nu hvor jeg er begyndt at være på insta (ja, jeg er den langsomme type), har jeg lagt mærke til, at der findes nogle vilde lynlæsere derude. Folk, der nærmest pløjer gennem en bog om dagen, og der kan jeg altså ikke være med. Jeg læser ret hurtigt, men jeg vil også gerne have tid til andre fornøjelser, og så er der hele forældreskabstingen, som jo også er temmelig krævende til tider. I starten blev jeg helt overvældet og misundelig, men hey – vi læser alle det, vi lyster og har tid til, og det er bare skønt.

Nå… Min konklusion er selvfølgelig, at der skal være plads til os alle. Nogle elsker digte, andre elsker drama. Nogle elsker Tolstoj, andre elsker tegneserier og hurra for det.

Har jeg glemt noget? Har jeg fornærmet nogen? Så læg endelig en kommentar :-)

Har du en ven eller to, som bare må læse det her?

Del på Facebook

Skriv en kommentar

K.B. Assenholm

K.B. Assenholm

Selvudgivende forfattertype med stor kærlighed for ord og chokolade. På bloggen her finder du skriverier om alt fra boganmeldelser, egne udgivelser, egne brølere og egne succeser.

K.B. Assenholm

danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Det er altså super hyggeligt - det lover jeg. Du får både tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ, hvis det går vildt for sig.

K.B. Assenholm

bogen der deler vandene

Min debutroman har fået masser af flotte stjerner og gode anmeldelser. Wauv altså, det gør mig simpelthen så glad! Der var også en enkelt eller to, som ikke var fan. Måske er det bare en af de bøger, der deler vandene?

følg med

Jeg poster lidt på Facebook og Instagram ind i mellem. Måske skriver jeg noget sjovt. Og måske er det virkelig kedeligt. Kig forbi og vurder selv...

K.B. Assenholm

den store hvad-vil-du-helst quiz

Jeg elsker at quizze, og derfor har jeg lavet en skør version af den klassiske hvad-vil-du-helst quiz. Vil du fx helst spise lort eller hotdogs? Måske bliver du overrasket over dit svar, når du ser valgmulighederne :-)

Danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Her får du tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ. Jeg skriver cirka en gang om ugen. Du kan selvfølgelig nemt afmelde dig, hvis det ikke var så hyggeligt som forventet.