Boganmeldelser

Normale mennesker af Sally Rooney

5. marts 2021

Normale mennesker af Sally RooneyBogen her handler om Connell og Marianne, som bor i en lille irsk landsby. De går i samme klasse, men der taler de ikke sammen. Det gør de til gengæld hjemme hos Marianne. Hun bor i et imponerende, hvidt palæ sammen med sin mor og sin storebror, og her kommer Connell ofte forbi. Ikke for at tale med Marianne, men for at hente sin mor, som gør rent i huset. 

Efter den første utilsigtede samtale opdager Connell og Marianne langsomt, at de nyder hinandens selskab, men ingen af dem siger det højt; på papiret er de nemlig langtfra et match. Marianne er en ulykkelig enspænder, der godt nok har masser af penge, men til gengæld ingen venner. Connell derimod er skolens populære dreng. Eftertragtet til trods for hans begrænsede midler og slidte tøj.  

Og her starter fortællingen om to unge menneskers kærlighed til hinanden. Den er universel på mange måder – dreng og pige fra forskellige klasser finder sammen, går fra hinanden, finder sammen og… Men alligevel er den anderledes på en fuldstændig forrygende måde.

Jeg levede mig virkelig ind i de to hovedpersoners liv og udfordringer, og jeg blev mere og mere fanget af historien, jo længere jeg læste. Connell og Marianne udvikler sig både sammen og hver for sig. De bytter roller og er skiftevis kejtede og selvsikre. De fortier store følelser og får samtidig sagt de helt forkerte ting.

Sally Rooney har fået ros for sit meget ærlige portræt af ungdommen, og jeg er helt enig. Hun formår virkelig at skildre den der sårbare tid med usikkerhed, identitetskriser og frygten for at skille sig ud. Det minder mig om Skam, den fantastiske norske ungdomsserie, som dominerede internettet for et par år siden.

Men Normale mennesker stikker endnu dybere end Skam, synes jeg. Den er brutal, barsk, rørende og helt fantastisk velskrevet.

Den kan købes lige her hos Bog & idé >>

Har du mon set serien? Jeg har ikke, men jeg har fået stor lyst, nu hvor jeg har læst bogen. Det lyder til at være en af de tv-serier, der godt kan hamle op med det originale værk. 

Har du en ven eller to, som bare må læse det her?

Del på Facebook

Skriv en kommentar

Bookworm's Closet

08-03-2021 kl. 08:00

Jeg har set TV-serien, men ikke læst bogen. Jeg synes, at den var virkelig god! Den skrider meget langsomt frem, hvilket jeg godt kunne lide. Gode skuespillere.

Svar
K.B. Assenholm

08-03-2021 kl. 08:07

Ja, jeg har netop også hørt godt om skuespillet. Tror jeg må give serien et skud :-)

Svar
K.B. Assenholm

K.B. Assenholm

Selvudgivende forfattertype med stor kærlighed for ord og chokolade. På bloggen her finder du skriverier om alt fra boganmeldelser, egne udgivelser, egne brølere og egne succeser.

K.B. Assenholm

danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Det er altså super hyggeligt - det lover jeg. Du får både tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ, hvis det går vildt for sig.

K.B. Assenholm

bogen der deler vandene

Min debutroman har fået masser af flotte stjerner og gode anmeldelser. Wauv altså, det gør mig simpelthen så glad! Der var også en enkelt eller to, som ikke var fan. Måske er det bare en af de bøger, der deler vandene?

følg med

Jeg poster lidt på Facebook og Instagram ind i mellem. Måske skriver jeg noget sjovt. Og måske er det virkelig kedeligt. Kig forbi og vurder selv...

K.B. Assenholm

den store hvad-vil-du-helst quiz

Jeg elsker at quizze, og derfor har jeg lavet en skør version af den klassiske hvad-vil-du-helst quiz. Vil du fx helst spise lort eller hotdogs? Måske bliver du overrasket over dit svar, når du ser valgmulighederne :-)

Danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Her får du tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ. Jeg skriver cirka en gang om ugen. Du kan selvfølgelig nemt afmelde dig, hvis det ikke var så hyggeligt som forventet.