Tankeskrald

Noget om afslutning, respekt og tid

3. marts 2021

Noget om afslutning, respekt og tid

Nu hvor jeg selv har skrevet en roman, så ved jeg, hvor lang en proces det er at komme fra idé til færdigt produkt. Derfor føler jeg også lidt, at jeg skylder forfatteren at læse en given bog fra start til slut. Han eller hun har jo gjort sig nogle tanker omkring værket, og hvis jeg springer fra halvvejs, så har jeg måske ikke givet historien og forfatteren den tid og respekt, som de fortjener.

Ja, det er mine tanker, men det er nu ikke sådan, det foregår i virkeligheden. Sandheden er nemlig, at jeg er temmelig utålmodig af natur, og hvis noget ikke fanger mig, så gider jeg ikke bruge mere tid på det. Mit liv er simpelthen for kort til at bruge lange minutter på at læse noget, som jeg i bund og grund ikke finder underholdende eller interessant. Sådan har jeg altid været, men vanen er kun blevet forstærket, efter jeg fik børn. Nu hvor jeg har mindre tid til bøger, så skal det virkelig også være nogle gode fortællinger, jeg bruger min tid på. Og starter jeg på noget, som jeg ikke orker at afslutte, så går jeg videre til noget nyt.

Kender du det? Eller læser du altid en bog færdig, når du først er begyndt?

Gengangergenfærd

Når jeg kigger tilbage på den litteratur, jeg har kastet mig ud i gennem årene, så er der klart en genganger, når det kommer til genrer, hvor jeg ofte giver op, inden bogen er færdig. Det handler om klassiske fortællinger af store forfattere, som jeg synes jeg bør læse. Og det prøver jeg så på.

Jeg har læst mange fantastiske værker, som jeg virkelig syntes godt om, men jeg er også gået død i nogle af de romaner, der fremhæves som episk litteratur verden over. Fx Les Misérables af Victor Hugo. Den har jeg stående på hylden herhjemme, og jeg er også begyndt på den flere gange, men jeg synes simpelthen det går så langsomt, og nu har jeg erkendt, at jeg nok aldrig får læst den færdig.

Til gengæld var jeg vild med Den store Gatsby, Den afrikanske farm og så selvfølgelig Stolthed og fordom, så det kan altså lade sig gøre.

Jeg drømmer også om at læse Mark Twain, Charles Dickens og noget Hemingway. Har du læst noget af dem? Jeg tager imod anbefalinger med kyshånd.

Det rette match

Men tilbage til det der med at læse en bog færdig, så er det ikke kun de gamle klassikere, jeg går død i. En læser var så sød at sammenligne mit sprog med Helle Helles; hun bliver jo rost vældig meget, og eftersom jeg aldrig har læst noget af hende, kastede jeg mig straks ud i romanen De fra 2018. Jeg læste cirka halvdelen og var egentlig også ret fascineret af hendes skrivestil. Hvorvidt den minder om min, vil jeg lade andre vurdere, men jeg synes virkelig historien var tung, og den fangede mig slet ikke.

Jeg går også tit død i den slags ultraromantiske historier, som jeg slugte som teenager. Efter at have læst Lucinda Rileys De syv søstre med stor fornøjelse, gik jeg i gang med at læse Kærlighedsbrevet af samme forfatter, men den blev jeg aldrig færdig med. Den er mere ovre i en Danielle Steel-agtig kærlighedsroman, hvor karaktererne elsker hinanden efter få minutter og derefter kommer ud for en masse forviklinger, og det er altså ikke lige mig.

Jeg tror, der er en læser til alle bøger, men jeg tror også, at de fleste bøger bliver mødt af en læser eller to, som ikke er det rette match. Er det så synd for bogen, at den ikke bliver læst færdig? Nej, det synes jeg faktisk ikke ved nærmere eftertanke.

De læsere, som sætter pris på et værk og får noget ud af det, de ærer jo forfatteren ved at læse hele bogen og måske fortælle andre om den. Og de læsere, som ikke blev fanget, kan vel lige så godt stoppe først som sidst, hvis bogen ikke er noget for dem.

Det var mine tanker her på en dejligforårsdag. Noget om afslutning, respekt og tid. 

Har du en ven eller to, som bare må læse det her?

Del på Facebook

Skriv en kommentar

K.B. Assenholm

K.B. Assenholm

Selvudgivende forfattertype med stor kærlighed for ord og chokolade. På bloggen her finder du skriverier om alt fra boganmeldelser, egne udgivelser, egne brølere og egne succeser.

K.B. Assenholm

danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Det er altså super hyggeligt - det lover jeg. Du får både tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ, hvis det går vildt for sig.

K.B. Assenholm

bogen der deler vandene

Min debutroman har fået masser af flotte stjerner og gode anmeldelser. Wauv altså, det gør mig simpelthen så glad! Der var også en enkelt eller to, som ikke var fan. Måske er det bare en af de bøger, der deler vandene?

følg med

Jeg poster lidt på Facebook og Instagram ind i mellem. Måske skriver jeg noget sjovt. Og måske er det virkelig kedeligt. Kig forbi og vurder selv...

K.B. Assenholm

den store hvad-vil-du-helst quiz

Jeg elsker at quizze, og derfor har jeg lavet en skør version af den klassiske hvad-vil-du-helst quiz. Vil du fx helst spise lort eller hotdogs? Måske bliver du overrasket over dit svar, når du ser valgmulighederne :-)

Danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Her får du tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ. Jeg skriver cirka en gang om ugen. Du kan selvfølgelig nemt afmelde dig, hvis det ikke var så hyggeligt som forventet.