Børnebøger

Villads fra Valby bøger

24. februar 2021

Villads fra Valby bøgerVillads fra Valby er en skøn karakter, som både børn og voksne kan relatere til. Han er en form for moderne Emil fra Lønneberg, som mener det godt, men alligevel ender med at lave en masse ulykker.

Det lyder ret banalt, og det er det egentlig også. Men det er faktisk det, jeg holder allermest af i universet her; en helt masse almindelige situationer (med et lille litterært tvist), som både børn og voksne kan nikke genkendende til.

Det ualmindelige er måden, historien formidles på. De mange tanker, Villads gør sig om alt fra forsikringer til lyssværd og gode gerninger, er nemlig super fint beskrevet. Det er helt tydeligt, at forfatteren selv har børn og har ladet sig inspirere af de krøllede tanker, der kan opstå i et barnesind. 

Anne Sofie Hammer fortæller i øvrigt selv, at hun skrev serien, fordi hun manglede en god højtlæsningsbog for sine tre børn. De havde læst Astrid Lindgren og Ole Lund Kirkegaard til hudløshed og manglede noget, der var rart at læse højt og kunne samle børnene på tværs af aldersgrupper.

Det er altid sjovt at læse forfatterens tanker bag bogen, synes jeg, og her må jeg bare sige, at hun lykkedes med sit projekt. Villads fra Valby bøgerne er nogle skønne fortællinger, der virkelig kan samle hele familien. Perfekt komplementeret af Dina Gellerts fine farverige illustrationer, som giver liv til karaktererne og sætter fantasien i gang.

Stor anbefaling til serien herfra.


Og nu til en gennemgang af de forskellige bøger. Der er nemlig rigtig mange, og det handler ikke kun om højtlæsning, men også om alt muligt andet. Men vi starter der, hvor det hele startede, nemlig med højtlæsningsbøgerne.

Villads fra Valby højtlæsningsbøger

I den første bog følger vi Villads gennem hans sidste år i børnehaven. Vi møder hans familie og hans venner – alt sammen introduceret med Anne Sofie Hammers fine evne til at skrive, så både børn og voksne er godt underholdt.

Villads eksperimenterer med alt fra hårklipning til madlavning, og det går ikke helt som ventet. Faktisk ender det altid galt, som den voksne læser hurtigt regner ud. Men selvom der er en vis forudsigelighed, så er jeg som oplæser stadig fanget af historien. Den emmer nemlig af små sjove hints for både børn og voksne (hvilket også gælder for de andre højtlæsningsbøger).

I efterfølgeren Villads fra Valby i 0.V skifter Villads fra børnehave til skole. Også her tager de forskellige kapitler udgangspunkt i helt almindelige hverdagsscenarier, som børnene kan se sig selv i. Nu handler det bare om skolemælk, lus og en gemmeleg med et lidt for godt skjulested.

Jeg vil også lige fremhæve julebogen, der fungerer super fint som decemberhygge med et nyt kapitel til hver dag. Det er en rigtig sød og julet historie med alle de klassiske scenarier, som man efterhånden kan genkende fra de to første Villads-bøger, om end formatet er lidt anderledes. Jeg glæder mig til at hive den frem fra julekassen, når vi nærmer os december.

De øvrige højtlæsningsbøger følger alle nogenlunde samme standard: Villads finder hele tiden på nye skøre ting, men det bliver aldrig overdrevet eller urealistisk. Okay, han kommer måske ud for lidt mere end de fleste, men jeg synes hverdagsformatet holder rigtig fint hele vejen igennem.

Bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden, men der er alligevel et par detaljer som skoleskift og familieforøgelse, der gør, at det giver mest mening at læse dem fra begyndelsen.

Jeg har samlet alle højtlæsningsbøgerne her (med link til køb hos Saxo):

Villads fra Valby >>

Villads fra Valby i 0.V >>

Villads fra Valby holder jul >>

Villads fra Valby laver en film og andre godnathistorier>>

Villads fra Valby på sommerferie >>

Villads fra Valby får nye ideer >>

Villads fra Valby billedbøger

Anne Sofie Hammer har også skrevet en masse korte historier, som har flere illustrationer end højtlæsningsbøgerne og dermed taler til de lidt yngre børn, som ikke kan holde koncentrationen så længe.

Som voksen synes jeg klart, at de lange højtlæsningsbøger er bedst, men billedbøgerne er nu også rigtig fine, og mine børn er vilde med dem. Her kommer vi igen rundt om en masse hverdagssituationer som at tabe en tand, holde nytår og så videre, og som altid formår Villads at sætte fut i festen.

De er alle gode, men jeg kan særligt anbefale disse:

Villads fra Valby er indbrudstyv >>

Villads fra Valby køber slik >>

Villads fra Valbys uhyggelige halloween >>

Villads fra Valby passer sig selv >>

Villads fra Valby skyder året i gang >>

Villads fra Valby bygger en robot >>

Villads fra Valby læs-selv bøger

Mine børn er ikke nået skolealderen endnu, og derfor passer bøgerne her ikke rigtig til dem, hvis man skal følge målgruppen. Men når nu de små poder falder over en Villads-bog på biblioteket, så må den med hjem, og derfor har vi efterhånden også læst alle læs-selv bøgerne.

De er tydeligvis skrevet til børn, der er ved at lære at læse. Sproget er simpelt og bogstaverne store. Jeg synes ikke, de egner sig så godt som højtlæsning (hvilket jo heller ikke er formålet), men ungerne sluger dem råt, og så ved jeg, hvad jeg skal hive frem af skuffen, når de rent faktisk selv har lært at læse.

Bøgerne er listet her:

Villads fra Valby vasker en baby >>

Villads fra Valby får et brev >>

Villads fra Valby låner en båd >>

Villads fra Valby har vikar >>

Villads fra Valby laver en film >>

Villads fra Valby bliver bange >> 

Villads fra Valby opgavebøger

Villads fra Valby bøger

Opgavebøger er altid hyggelige, og jeg synes, de fungerer ekstra fint med en velkendt karakter i hovedrollen. I Villads-serien er der tre styks indtil videre; en trafikbog, en bog om klokken og et hæfte med labyrinter, bogstavlege osv.

Trafikbogen er en skøn kig-og-find bog med store, flotte illustrationer, som kan underholde børn helt ned til 3-årsalderen. Den har små faktabokse med trafikinfo i børnehøjde, og så er der også en quiz og et brætspil til de lidt større på 5-7 år.

Alt i alt en rigtig fin bog, der lærer børnene om trafikreglerne på en fin og spændende måde. Den giver anledning til mange gode snakke og refleksioner – hvorfor er det lige, at man ikke må øve sig i at drible, når man går på fortovet, og hvorfor skal man ha’ reflekser på?

Villads fra Valby lærer om klokken er også rigtig fin; faktisk den bedste lærebog om tid og ure, jeg har set til dato. Historien er sjov som altid og samtidig forklares alt det med ure, klokkeslæt og tid meget fint og pædagogisk. Anbefales fra 5 år.

Opgavehæftet har vi ikke prøvet kræfter med endnu, men det lyder som oplagt underholdning til en tur i sommerhus eller andet. Det står i hvert fald på ønskelisten herhjemme :-)

Alle bøger kan købes hos Saxo (og en masse andre steder):

Villads fra Valby laver opgaver >>

Villads fra Valby: Sikker i trafikken >>

Villads fra Valby lærer klokken >>

Så kom vi igennem alle Villads-bøgerne. Hvis du og dit barn ikke har læst dem endnu, så kan jeg som sagt varmt anbefale dem.

Der findes i øvrigt også en Villads fra Valby familiefilm fra 2015. Vores børn var alt for små til en tur i biffen den gang (faktisk var den ene slet ikke født), så vi har aldrig set filmen, men måske den kan opstøves et sted. Giv endelig lyd i kommentarfeltet, hvis du har set den (og hvis den kan anbefales). 

Har du en ven eller to, som bare må læse det her?

Del på Facebook

Skriv en kommentar

K.B. Assenholm

K.B. Assenholm

Selvudgivende forfattertype med stor kærlighed for ord og chokolade. På bloggen her finder du skriverier om alt fra boganmeldelser, egne udgivelser, egne brølere og egne succeser.

K.B. Assenholm

danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Det er altså super hyggeligt - det lover jeg. Du får både tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ, hvis det går vildt for sig.

K.B. Assenholm

bogen der deler vandene

Min debutroman har fået masser af flotte stjerner og gode anmeldelser. Wauv altså, det gør mig simpelthen så glad! Der var også en enkelt eller to, som ikke var fan. Måske er det bare en af de bøger, der deler vandene?

følg med

Jeg poster lidt på Facebook og Instagram ind i mellem. Måske skriver jeg noget sjovt. Og måske er det virkelig kedeligt. Kig forbi og vurder selv...

K.B. Assenholm

den store hvad-vil-du-helst quiz

Jeg elsker at quizze, og derfor har jeg lavet en skør version af den klassiske hvad-vil-du-helst quiz. Vil du fx helst spise lort eller hotdogs? Måske bliver du overrasket over dit svar, når du ser valgmulighederne :-)

Danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Her får du tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ. Jeg skriver cirka en gang om ugen. Du kan selvfølgelig nemt afmelde dig, hvis det ikke var så hyggeligt som forventet.